top of page

Fietspaden perikelen

Bijgewerkt op: 3 jul. 2023

We nemen meer en meer de fiets om naar werk, school en winkels te rijden maar de gemeente vindt het blijkbaar niet nodig om de veiligheid te allen tijde te garanderen. Recente interventies van Nieuw Nijlen in de gemeenteraad hebben tot resultaten geleid.

Veiligheid en onderhoud

Onkruid langs een fietspad in Nijlen
Overhangend onkruid en netels tot meer dan een meter hoog langs fietspaden. En maar hopen dat je geen tegenliggers hebt.

Het gemeentebestuur levert weliswaar veel inspanningen voor het aanleggen van een veilig fietsnetwerk maar helaas zien we, als fietser, dat het in de realiteit toch niet optimaal is. We zien o.a. vaak het gebrekkige onderhoud van het groen naast de fietspaden zodat bepaalde trajecten, die in Nijlen soms niet al te breed zijn, overgroeid geraken met onkruid of struikgewas. Maai Mei Niet is natuurlijk een valabel excuus, maar zeker geen vrijgeleide om het onderhoud te laten aanslepen. Leo Verelst, raadslid voor Nieuw Nijlen, vroeg de bevoegde schepen tijdens de zitting van 20 juni wat de intenties van de gemeente zijn nu het gras en onkruid meer dan een meter hoog staan op de meeste plaatsen.


Eeen maaimachine voert werken uit langs fietspad.
Op weg naar een veilige fietspad. Bedankt!

De schepen antwoordde: Maai Mei Niet speelt hier niet, maar wel het Bermdecreet is in deze van toepassing, nl. niet maaien vóór 15 juni. Voor een veiligheidsmaaibeurt kan hiervan afgeweken worden, maar dit is dit jaar later gebeurd dan normaal.

De schepen heeft toegegeven dat ze geen werk gemaakt hebben van het veiligheidsmaaien dat wel toegelaten is ondanks het Bermdecreet. Ons verbazing was groot toen twee dagen na onze interventie we al vaststelden dat de maaiwerken eindelijk werden aangevangen.


Een gemaaid berm langs een fietspad.
Een proper en veilig fietspad na het maaien. Er was geen enkel reden om dit uit te stellen.

Heraanleg van fietspad Bevel Heikant

Als je via Bevel Heikant het smalle en slecht onderhouden fietspad naar Herenthout regelmatig gebruikt om naar je werk te fietsen of sporadisch tijdens gezellige fietstochten moest je steeds goed opletten. De verwachtingen bij de heraanleg van dit pittoreske fietspad waren zeer hoog maar het lijkt hier de zoveelste gemiste kans om een heraanleg grondig aan te pakken. Men zou toch denken als er kosten worden gedaan dat dit doordacht gebeurt en niet half half zoals het nu het geval is. De vraag die rijst is hoeveel de belastingbetaler moet ophoesten voor deze grap.


Herangelegd fietspad in Bevel Heikant.
Overgang tussen het bestaande roze fietspad (ca. 2.5 m) naar het zwarte, heraangelegde fietspad (ca. 1.5 m) in Bevel Heikant. De zoveelste gemiste kans.

Manuela Verbist en Leo Verelst, raadsleden van Nieuw Nijlen, brachten dit als punt op de gemeenteraad:

  • Het heraangelegde fietspad is slechts 154 cm breed (plus boordstenen) wat te smal is om fietsers in twee richtingen te laten kruisen. Is het mogelijk om het fietspad alsnog te verbreden daar waar ruimte is?

  • Waarom is het fietspad in zwart asfalt en niet in rood zoals normaal?

  • Het fietspad is niet afgescheiden van de weg en auto's vliegen voorbij aan tenminste 70 km/uur; is het mogelijk om markeringen aan te brengen (reflectoren, andere)?

De bevoegde schepen antwoordde dat verbreden niet mogelijk is wegens aanwezige nutsvoorzieningen en grachten. De zoveelste quick fix met andere woorden maar wel ene waar we maanden wegomleidingen voor hebben moeten volgen.

Volgens de schepen, zijn er plannen om in de verre toekomst rioleringswerken uit te voeren en dan zal het fietspad volgens huidige normen verbreed worden. Er zijn voorlopig geen plannen om het fietspad te schilderen of reflectoren of markeringen aan te brengen, en hier gaat Nieuw Nijlen zeker nog op terug komen in de volgende gemeenteraad.

Hagen en overhangende takken

Op sommige fietspaden is het opletten dat je geen overhangend tak in uw gezicht krijgt -- met alle gevolgen van dien. Tijdens de gemeenteraad hebben we aangedrongen om de hagen beter aan te pakken, zowel op openbaar domein, als private hagen. De schepen heeft gezegd dat ze hier werk van gaan maken. We zijn benieuwd en gaan dit ook opvolgen.

Gazet van Antwerpen heeft hierover bericht.

257 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page