top of page

Laat burgers mee beslissen over zwembad

Bijgewerkt op: 14 apr. 2019

Nijlen

Nieuw Nijlen pleit voor burgerparticipatie

Over de toekomst van het Nijlense gemeentelijke zwembad is een pittige discussie gevoerd in de gemeenteraad. De partij Nieuw Nijlen wil weten welke weg de gemeente wil uitgaan met de infrastructuur en vraagt om ook de inwoners te betrekken.


De gemeente moet de komende tien jaar 1,5 miljoen euro uitgeven aan bijkomende renovatiewerken om het zwembad open te kunnen houden. Dat schreef deze krant vorige maand. Er wren volgens een externe studie, een zogenaamde conditiestaatmeting, onder andere investeringen nodig aan het dak, de wanden en de technische installaties. "Zonder dure ingrepen kan het zwembad op termijn niet openblijven. Niets doen en afwachten lijkt geen optie. Er kan gekozen worden om de nodige investeringen te doen, er kan een nieuw zwembad gebouwd worden, al dan niet in samenwerking met andere gemeenten, of er kan beslist worden om geen zwembad meer te exploiteren. We zouden graag weten hoe het plan van aanpak eruit ziet en dringen erop aan dat in het beslissingsproces ruimte zal zijn voor burgerparticipatie, zodat zij ook hun inbreng kunnen doen", zegt Leo Verelst van oppositiepartij Nieuw Nijlen.


Nog geen beslissing

Burgemeester Paul Verbeeck (CD&V) antwoordde dat er nog geen beslissing is. "Het volledige dossier is opgenomen in het masterplan sportinfrastructuur, dat in het voorjaar klaar zal zijn.We zullen alleszins de inwoners, gebruikers, scholen en dergelijke betrekken bij de beslissingen. Het is ook belangrijk om te weten dat de anderhalf miljoen euro mogelijke kosten ervoor zorgen dat het zwembad dezelfde staat heeft in 2028 als nu in 2019. Afhankelijk van de keuzes van het bestuur kan deze kosten zakken of stijgen."

"In 2015 en 2016 zijn er overigens gesprekken geweest in de ruime regio over een samenwerking voor een intergemeentelijk zwembad, onder andere met Ranst en Zandhoven. Op dat moment waren de andere gemeenten niet bereid om samen te werken voor een gezamenlijk nieuw zwembad. Ondertussen zijn er elders wel gemeenschappelijke projecten gebeurd, dus hopelijk zijn de geesten ondertussen gerijpt."

Op vraag van Leo Verelst gaf de burgemeester ook de financiële cijfers achter het zwembad. De totale kostprijs van exploitatie, personeel en afschrijvingen bedraagt 900.000 euro, de opbrengsten 360.000 euro. Het zwembad kost de gemeente dus nu al 540.000 euro per jaar.


Bron: zie afbeelding

37 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page