top of page

Na twee maanden al de grootste dorpspartij

Partij laat andere onafhankelijke lijsten achter zich

De nieuwe onafhankelijke dorpspartij Nieuw Nijlen haalde zondag een score van 9,8%. Daarmee liet het de twee andere dorpspartijen N&U (8,5%) en ONS.dorps (3,2%) achter zich. Nochtans bestaat de partij nog maar twee maanden.


Nieuw Nijlen scheurde zich in augustus af van het ook al nieuwe ONS.dorp van Jan Zander na onderlinge onenigheid. "Onze partij is dan ook zeer tevreden met het resultaat. Het was niet evident om in amper een maand tijd een nieuwe partij uit de grond te stampen en naar de kiezer te stappen met een degelijke ploeg en een programma dat de kiezer aanspreekt", zegt Leo Verelst, die vanop de tweede plaats met 468 stemmen de meeste voorkeursstemmen haalde. Ook lijsttrekker Manuela Verbist bemachtigde een zetel.


"Met twee vertegenwoordigers in de gemeenteraad, van wie één met de nodige ervaring in de gemeentepolitiek, willen we onze plaats in de gemeentepolitiek zeker bestendigen. We gebruiken onze principes rond inspraak en communicatie, transparantie, efficiëntie en kostenbewustzijn gedurende zes jaar als rode draad tijdens ons werk in de oppositie", zegt de huidige OCMW-voorzitter Verelst, die eerder dit jaar uit CD&V stapte.

Wat betreft de coalitievorming heeft de partij een dubbel gevoel. "We werden door een aantal andere partijen gecontacteerd en hebben dan ook geluisterd naar hun voorstel. Dit resulteerde in urenlange gesprekken met Groen-Open Vld en N-VA op de verkiezingsdag zelf. Beide partijen wilden zeer duidelijk streven naar een verregaande veranderingen en vonden CD&V niet de geschikte partij om mee in zee te gaan. Ze waren er beiden op gebrand om de meerderheid te breken en de plaats van CD&V in te nemen. Helaas zat er geen meerderheid in zonder een bijkomende partner."


Die andere dorpspartij N&U hield namelijk vast aan een partnerschap met CD&V. "Ondanks de volgens ons verregaande afkeer tegen CD&V besliste Groen-Open Vld uiteindelijk om toch met hen in zee te gaan. Het is uiteraard hun volste recht om van mening te veranderen, maar de manier waarop dit gebeurde, vinden we niet echt correct. Er waren afspraken gemaakt die eenzijdig werden verbroken. De realiteit is wat ze is en de nieuwe coalitie is een feit", zegt Verelst.

Bij Groen-Open Vld gaven ze eerder deze week aan dat ze een monstercoalitie tegen burgemeester Paul Verbeeck (CD&V) uiteindelijk niet zagen zitten. "Dat was niet wat de kiezer beslist heeft', klonk het.


Bron: Gazet van Antwerpen

29 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page