top of page

Wat doet de gemeente met uw geld?


Nieuw Nijlen en onze centen
Het budget van onze gemeente is 45,6 million euro. Hopelijk worden onze centen goed besteed. (foto: rl)

Een interessant artikel is in De Tijd verschenen over de budgetten van de Vlaamse gemeenten. De schrijvers geven de gemiddelde statistieken van 2019-2022 voor Nijlen mooi op een rijtje en vergeleken ze met andere Vlaamse gemeenten.

Nijlen heeft een budget van 45,6 miljoen euro en bijna de helft daarvan wordt opgesoupeerd aan de lonen van gemeentepersoneel en pensioenen – veel meer dan het Vlaamse gemiddelde. Een andere opvallende uitgavepost is leren en onderwijs: met 24% ligt dit ver boven het Vlaamse gemiddelde van 8% en valt waarschijnlijk te verklaren door het (over)aanbod van gemeentelijke scholen in onze gemeente. Voor politie en brandweer wordt dan weer minder uitgegeven dan in de ons omringende gemeenten. Mobiliteit en groenbeheer krijgen blijkbaar meer centen dan in andere gemeenten maar voor zorg en opvang moeten wij, de inwoners van Bevel, Kessel en Nijlen, het met veel minder doen. Met 11% van het budget voor vrijetijdsbestedingen (cultuur, sport) zijn we in lijn met andere gemeenten.

Het gemeentebudget is geld dat wij allemaal via onze belastingen betalen. Nieuw Nijlen wil meer transparantie over wat ons gemeentebestuur doet met onze centen. Als oppositiepartij blijven wij de verantwoordelijke schepenen op de rooster leggen als we vinden dat bepaalde uitgaven niet verantwoord zijn.


Laat ons weten wat u belangrijk vindt in de gemeente.

147 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page