top of page

Sluikstortcamera van 10.000 euro heeft nog niemand op heterdaad betrapt

Bijgewerkt op: 21 sep. 2021

Raadslid hekelt gebrekkige doeltreffendheid van aangekochte technologie.

Leo Verelst en Manuela Verbist van oppositiepartij Nieuw Nijlen checken de vuilbakken aan het station. Foto: Joren De Weerdt

In Nijlen wordt sinds 2017 een mobiele sluikstortcamera ingezet met de bedoeling om mensen op heterdaad te kunnen betrappen. Maar het systeem werkt voor geen meter, zo vindt raadslid Leo Verelst (Nieuw Nijlen), die die vuilbakken aan de stationsomgeving nauwgezet in de gaten hield voor een minionderzoekje.


"De mobiele sluikstortcamera is al een hele tijd in gebruik, maar er worden geen mensen betrapt. Er worden nog steeds straffeloos grote zakken huisvuil in de vuilnisbakken gedumpt. Dat fenomeen heb ik eens grondig bekeken. Daarom heb ik de vuilnisbakken in de stationsbuurt onlangs twee weken in de gaten gehouden", zegt Leo Verelst.


Leo Verelst "De camera staat soms enkele weken op dezelfde plaats, maar de batterijen gaan slechts drie dagen mee."

"Ik heb ze elke dag gecontroleerd en ik heb gemerkt dat er bijna dagelijks grote zakken huisvuil in worden gedumpt. Ironisch genoeg wordt dat afval nog vaak gedumpt in zakken van de supermarkt waarvoor je moet betalen. Het is waarschijnlijk niet duurder om dat huisvuil gewoon mee met de huisvuilophaling mee te geven. Maar blijkbaar gebeurt het toch geregeld." "Vorig jaar is de mobiele camera ook al een aan het station geplaatst, ook met zich op de vuilnisbakken in de stationsbuurt. Maar op een paar weken tijd was er geen enkele vaststelling. Soms had ik nochtans doorgegeven tussen welke uren er iets gestort was, maar blijkbaar lukte het niet om die persoon op beeld terug te vinden", gaat Verelst verder.


Problemen met batterijen

"Het probleem bleek te zijn dat de batterijen van de mobiele camera maar drie dagen meegaan. De camera staat soms enkele weken op dezelfde plaats, maar de batterijen worden niet genoeg opgeladen. Er is een dure camera van meer dan 10.000 euro aangekocht, maar die wordt blijkbaar niet altijd efficiënt gebruikt, zodat er nooit bruikbare beelden zijn. Zo kunnen de sluikstorters ongestoord hun gang gaan onder het blinde ook van onze camera. Verelst wil daar verandering in zien komen. Hij dringt ook aan op het actief onderzoeken van gedumpt huisvuil, zodat adresgegevens gevonden zouden kunnen worden. Ook gericht mailings in probleemgebieden, waarschuwende stickers en aangepast vuilnisbakken met kleinere opening zouden volgens hem soelaas kunnen bieden.


Geen vaststellingen

"Aan het probleem van sluikstorten wordt wel degelijk gewerkt", reageert Schepen van Milieu Tom Covens (CD&V). "Onze mensen kijken wel adresgegevens na en als er iets gevonden wordt, wordt de politie ingeschakeld. Dat is dit jaar al een zestal keer gebeurd." "De mobiele camera stond dit jaar al opgesteld in de Kraaistraat, Legebaan, Beekpark, de parking van de visvijver Hullebrug, Badhuis en Tibourschrans. Als de camera er hing, werd er helaas wonderwel niets vastgesteld. Er is dus inderdaad nog niemand op heterdaad betrapt. Normaal gezien worden de beelden één of twee keer per week nagekeken. Aan het station is er inderdaad een groot probleem. We hebben nu toestemming gekregen van de spoorwegen om gem te plaatsen op de fietsenstalling. Hopelijk zal dat voor meer resultaten zorgen", besluit Covens.


Bron: Gazet van Antwerpen, door Bert Provoost

95 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page